Eget underhåll

Här finns riktlinjer för löpande eget underhåll samt skötsel av din fastighet samt tillhörande trädgård.

Fjärrvärmesystemet

Det är ytterst viktigt att se över fjärrvärmesystemet med jämna mellanrum för att leta efter läckage och andra fel. Läckage i fjärrvärmesystemet kan leda till omfattande och kostsamma vattenskador. Leta efter läckor i skarvar och kopplingar. Kontrollera även med jämna mellanrum att arbetstrycket ligger strax över 1 bar (vid för högt tryck ökar slitaget och vid för lågt tryck funkar inte systemet).

Avstängning hushållsvattnet

Avstängningskranen är placerad i utrymmet brevid fjärrvärmesystemet. Använd avstängningskranen om du skall vara borta en längre tid. Det är endast hushållsvattnet som stängs av och värmen till elementen kommer fortfarande fungera så temperaturen är jämn i huset.

Brandvarnare

Det är viktigt att brandvarnare finns i alla bostäder. Föreningen har tidigare lämnat ut en eller flera brandvarnare till varje lägenhet. Brandvarnare tillhör de fasta inventarierna i bostaden och får inte medtagas vid flytt.

Häckar på framsidan

Föreningens policy är att häckarna på framsidan skall hålla en höjd om max 70cm samt att bredden mot gatan skall hållas innanför ”asfaltskanten”. Ett litet barn riskerar annars att inte synas bakom häckarna och vi måste hjälpas åt att värna om säkerheten på vår gata.

Borttagning av slangkopplingar på vattenutkastare

Tänk på att avlägsna trädgårdsslang och samtliga slangkopplingar innan utetemperaturen på hösten övergår i minusgrader. Detta görs för att undvika läckage och vattenskador som kan bli kostsamma.

Utkastare OK Utkastare fel

Spiskåpan och fläkt till ventilation

Ovanför spiskåpan i köket sitter fläkten som driver ventilationen i hela huset. Fläkten skall rengöras med jämna mellanrumm, dock minst en gång om året, för att behålla sin prestanda samt för att inte riskera att skadas. Fläkten kan rengöras med diskmedel efter att de skruvats loss. Även filtret i spiskåpan skall rengöras regelbundet, företrädelsevis en gång i veckan, för att fett inte skall åka upp i ventilationen och riskera brand.

 /skarmklipp.jpg /img_1076.jpg

Vredet för fläkthastighet ska alltid stå på läge 1 för att ge ett bra inomhusklimat. Om man reser bort på semester kan fläkten dock ställas ner till MIN-läget., se ovan.

Friskluftsventiler

Friskluftsventilerna får aldrig vara stängda. En god tumregel är att ventilerna skall vara 50% öppna på vintern och 100% öppna på sommaren. Om du stänger ventilerna kommer luften tränga in på andra ställen, exempelvis genom golv och fönster, och det upplevs som kalldrag. Friskluftsventilerna är placerade över elementen för att värma luften och sprida värmen från elementen och ut i huset. Tänk även på att inte täcka för elementen med möbler och gardiner då det hindrar luftcirkulationen och flödet kring termostatventilen.

50 % öppet

100 % öppet

Jordfelsbrytaren

Jordfelsbrytaren ska utlösa om det sker ett fel i elanläggningen och skyddar mot elbränder och personskader.

/jordfelsbrytare.jpg

För att säkerställa att jordfelsbrytaren fungerar så ska den testas/motioneras varje halvår dvs. två gånger per år. Detta gör du genom att trycka på den vita knappen med texten "TEST" minst 3 gånger. Du slår sedan på jordfelsbrytaren igen, gör det med kraft så att bläcken i brytaren får jobba. Upprepa detta förfarande 3 gånger efter varandra. Om jordfelsbrytaren inte löser ut korrekt så kontakta någon i Tekniska gruppen omedelbart.

Dagvattenbrunnar

 
För att avrinningen från taken ska fungera måste dagvattenbrunnarna rensas från barr och löv, det är extra viktigt på hösten när det faller mycket barr och löv från träden.

Styrelsemöte

Nästa styrelsemöte 8/4 kl 18.30 i Lusthuset/Kiosken 

Medlemmar är välkomna mellan 18.30-19.00

Städdag

 

Föreningsstämma

 

Tömningsschema 2022

  • Hushållsavfall
    Varje vecka: Mån & Tors
  • Wellpapp
    Varje vecka: Mån & Tors
  • Returpapper
    Varje vecka: Tors
  • Plast
    Varje vecka: Tors
  • Färgat glas
    Varje jämn vecka: Ons
  • Ofärgat glas
    Var fjärde jämn vecka: Ons
  • Metall
    Var fjärde udda vecka: Tors